Talchum 탈춤 (Kore Maskesi Dans Draması)




Talchum (탈춤), Kore maskesi dans draması, bir tür halk eğlencesidir. “Tal” (탈) tam anlamıyla “maske” ve “Chum” (춤) tam anlamıyla “dans” anlamına gelir. Başlangıçta, talchum sadece Hwanghae Eyaletindeki maske danslarına atıfta bulunmuş ve Seul ve Gyeonggi Eyaleti, “ogwangdae” (오광대) gibi maske dansları için “sandae nori” (산대 놀이) gibi diğer yerlerden maske dansları için farklı isimler kullanılmıştır. Güney Kore'de her bölgenin kendine özgü maskeleri ve dansı olan yaklaşık 18 farklı maske dansı vardır. 18 talchum performansının tamamı ya ulusal ya da eyaletteki somut olmayan kültürel miras olarak listelenmiştir. Günümüzde, talchum Kore maskesi dansları için genel bir terim olarak kullanılmaktadır.




Maskeler; ahşap, kağıt kabak veya bambudan yapılmaktadır. Kore maskesi dans draması resmi bir sahne gerektirmez ve bir izleyici tarafından çevrelenirken açık havada gerçekleştirilebilir. İzleyicilerin tepkileri performansın bir parçası olarak kabul edilir, böylece sanatçılar izleyen kişilerle aktif olarak etkileşime girer. Pek çok talchum performansı, egemen sınıfın ikiyüzlülüğünü, kibirini ve insanların modern öncesi toplumda altındaki acılarını vurgulayan performanslardır. Çoğu talchum ciddi temalar ile uğraşmasına rağmen, mizahi unsurlarla sunulur. Maskeler sembolik olarak karakterlerin sosyal durumunu temsil eder. Örneğin, hizmetkar maskenin gözleri, burnu ve kulakları diğer maskelere göre daha büyüktür ve bu özellikler hizmetçinin asil, egemen sınıfın yozlaşmış ve aldatıcı düzenlerini dikkatle izlemesi ve dinlemesi gerektiğini gösterir. Asil maske genellikle egemen sınıfının kibirini ve yolsuzluğunu tasvir etmek ve halkın egemen sınıfa karşı düşmanlığını ifade etmek için kullanılan çirkin ve deforme olmuş bir yüze sahiptir.




Günümüzde birçok festivalde sergilenmeye devam etmektedir. Andong Köyünde her yıl Uluslararası Maske Dansı Festivali yapılmakta. 🙏





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Jimjilbang (Kore Hamamı)

Kore Bayramları ve Özel Günleri

Güney Kore Geleneksel Müzik Aletleri!