Güney Kore'nin Kuruluş Efsanesi Dangun!




Sizlere Güney Kore'nin kuruluş efsanesi olan Dangun'dan bahsedeceğiz.

Efsaneye göre Hwanin adında cenneti yöneten bir tanrı varmış. Bir de Hwanung adında bir oğlu. Sürekli yeryüzünü izler ve orayı merak edermiş. Durumu fark eden Hwanin oğlunu yeryüzüne göndermiş. Iste burada farklı kaynaklarda hikaye farklılaşıyor. Ben size 2 farklı efsaneyi anlatacağım.



1. Hwanung ve 3000 kişi şu anda Kuzey Kore sınırları içerisinde yer alan Baekdu Dağı'na gönderilmişler. Yeryüzüne inen Hwanung insanlara tarım yapmayı öğretmiş. Günler gelip geçmiş ve bir gün bir kaplan ve bir ayayı Hwanung'un yanına gelip insan olmak istediklerini söylemişler. Ancak Hwanung'un bir şartı varmış. Ayı ve kaplana pelin otu ve yirmişer adet sarımsak vermiş. 100 gün boyunca sadece bunları yemelerini ve güneş gormemelerini istemiş. Kaplan 21. günde pes etmiş ancak ayı 100 gün dayanmış. Hwanung ayıyı çok güzel bir kadına çevirmiş. Dönüştükten bir süre sonra kendini yalnız hissetmeye başlamış ve kraldan kendisine bir eş istemiş. Bunun üzerine Hwanung kendisini çok yakışıklı birine çevirip onunla evlenmiş. Oğulları Dankunwanggom günümüzde Go Joseon'un kurucusu kabul edilmektedir.



2. Diğer versiyonundaki farklar şunlardır; Hwanung 3 farklı gizemli eşya alarak yeryüzüne tek inmiştir. (Zil, ayna ve bıçak). Yanında 3 tane de tanrı getirmiştir.



✔Evet çoğu yer benzese de bazı ufak farklar yok değil. Ayrıca belirtmek isterim ki Gojoseon'un kurulduğu tarih olduğunu düşündüklerinden Güney Kore 3 Ekim'i Milli Kuruluş Günü olarak kutlamaktadır.




📌 Resimde bulunanlar Pyeongchang Kış Olimpiyatları'nın maskotları.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Jimjilbang (Kore Hamamı)

Kore Bayramları ve Özel Günleri

Güney Kore Geleneksel Müzik Aletleri!