Gwangju Ayaklanması 




Gwangju Ayaklanması veya Gwangju Demokrasi Hareketi, Güney Kore'nin Gwangju kentinde 18-27 Mayıs 1980 tarihleri arasında darbe yönetimine karşı gerçekleşen protesto gösterileridir. Bu süre zarfında, Chun Doo-hwan hükümetine karşı gösteri yapan yerel Jeonnam Üniversitesi öğrencileri hükûmet birlikleri tarafından görülmemiş bir şekilde saldırıya uğrayarak dövüldüğünde ve öldürüldüğünde, Gwangju vatandaşları yerel silah ve polis karakollarını basarak silahla direniş gösterdi. 


Resmi hükümet rakamlarına göre, isyanda yaklaşık 200 kişi (bunların büyük çoğunluğu siviller ) öldürüldü, ancak Gwangju vatandaşları ve öğrencileri sayının 2.000'e yakın olduğu konusunda ısrarcı davrandılar. Ayaklanma 27 Mayıs 1980 tarihinde acımasızca bastırılmış ve başlangıçta başarısız olmasına rağmen, Güney Kore'nin demokrasi mücadelesinde önemli bir an olduğu düşünülmektedir.




 Olay bazen başladığı zamana değin 5 - 18 Mart olarak da anılır. Chun Doo-hwan'ın başkanlığı sırasında yetkili makamlar olayları komünist sempatizanlar ve ayaklanmacılar tarafından kışkırtılan bir ayaklanma olarak tanımladılar. 1997 yılında gelindiğinde ulusal bir mezarlık ve anma günü ilan edilmesinin yanı sıra mağdurlara tazminat ödendi ve itibarları iade edildi. 




Sizler için bu konu üzerine çok güzel bir film önerisinde bulunacağız: A Taxi Driver. Film içerisinde olayları anlatmakta.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Jimjilbang (Kore Hamamı)

Kore Bayramları ve Özel Günleri

Güney Kore Geleneksel Müzik Aletleri!