Güney Kore Geleneksel Müzik Aletleri!

  Daha önce paylaştığımız yazımızda sizlere Geleneksel Müzik tarihi hakkında bilgilendirme yapmıştık. Bu yazımızda da sizlere belirli, günümüzde hala gösterilerde kullanılmaya devam eden Müzik aletlerini tanıtacağız.


1) Gayageum
Kore’de “kayakum” adıyla da anılan ve 12 ila 21 teli olan bu çalgının tarihi 12. yüzyıla kadar uzanıyor.



2) Haegeum
bir kemana benzeyen geleneksel bir Kore telli çalgısıdır. Çubuk gibi bir boynu, içi boş bir ahşap ses kutusu ve iki ipek ipi vardır ve sanatçının dizinde dikey olarak tutularak bir bir yay ile çalınır.



3) Ajaeng
Telli bir çalgıdır. Yay şeklinde dizelere karşı kazınan hor çiçeği ağacından yapılmış ince bir çubukla çalınan, bükülmüş ipekden yapılmış tellerle geniş bir zemindir. Mahkeme müziğinde kullanılan (jeongak ajaeng olarak adlandırılır) yedi tel vardır, sanjo ve sinawi için kullanılan ajaeng"da (sanjo ajaeng olarak adlandırılır) sekiz tel bulunmaktadır.



4) Piri
Bambudan yapılmış bir alettir. İnce ve silindir Bambudan hava üflendiğinde ses çıkar.



5) Daegeum
Bambu'dan yapılma ve büyük enine doğru bir flüttür. Özel bir tını veren uğultulu bir sese sahiptir.



6) Danso
Danso, Kore halk müziğinde kullanılan Kore çentikli, uçtan üflemeli dikey bir bambu flüttür. Geleneksel olarak bambudan yapılır, ancak 20. yüzyıldan bu yana plastikten yapılmaktadır.



7) Bak
Altı sert tahtadan oluşmaktadır. Müzik başladığında veya ritmik kalıplarda önemli değişikler olduğunda bir kez çalınır.



8) Janggu
Hayvan Derilerinden yapılmış kum saati şeklinde bir davuldur. Eğer dans gösterimi için çalınıyorsa, iki çubukla çalınır.



9) Pyeongjong
Ahşap bir çerçeveye asılmış on altı bronz çandan oluşur. İnek boynuzu ile yapılmış olan bir çubuk ile çalışır. Her çan farklı bir zifte sahiptir. Çan ne kadar kalın olursa zifte o kadar çok olur.




10) Jwago
Ahşaptan bir çerçevenin içindeki, varil davuldur. Çalan kişi yerde oturur ve gösterinin başlamasında uyarı vuruşu yapar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Jimjilbang (Kore Hamamı)

Kore Bayramları ve Özel Günleri