Prens Wang So (Gwangjong)


Birçogumuzun Moon Lovers adlı dizinden bildiği 4. Prens Wang So; 3.prens Wang Yo kısa süreli iktidarından sonra, Goryeo'nun 4. kralı olarak 4. prens Wang So tahta geçmiştir. 26 yıl boyunca tahtta kalmıştır. Tahtta oturduğu sıralarda çok sayıda insanın ölümüne neden olsada iyi ve bilge bir kral olarak anıldı. Tahta geçtikten sonra aristokrat¹ aileleri hedef alarak köleleri serbest bırakmaya ve onların güçlerini azaltmaya yönelik çalışmalar yaptı. Ayrıca devlet çalışanı olmak için yeteneklere dayalı bir sınav sistemi düzenleyip sadece güçlü ailelerin çocuklarının haksızca sarayda görev almasını engelledi. Buna karşın, aristokrat aileler bir isyana kalkıştı ve Gwangjong isyana kalkışan herkesi vatan haini ilan ederek kanlı bir hareketle isyanı durdurdu.

Gwangjong'un öldürdüğü tek kardeşi 9. prens Wang Won idi. Vatana ihanet sebebiyle öldürtmüş. Ayrıca kendisine karşı isyana kalkıştığı için 1. prens Wang Mu ve 3. prens Wang Yo'nun oğullarıyla birlikte bazı akrabalarını da öldürtmüştür.

Kraliyet gücünun yükselmesine önem veren Kral, soylu kanı saf tutmak için kız kardeşi Prenses Yeon Hwa evlendi. Evlilikten sonra Prensesin isimi, Kraliçe Daemok olarak kayıtlara geçti. Kraliçe ve Kral'ın çocukları olan Gyeongjong ise babasından sonra Goryeo'nun 5. kralı olarak tahta geçti. Yuan Ordusunun baskısı ile Goryeo 1392 yılında yıkılıp Joseon Krallığı dönemi başladı.

1; Ayrıcalıklılar, seçkinler, soylular sınıfından olan, soylu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Jimjilbang (Kore Hamamı)

Kore Bayramları ve Özel Günleri

Güney Kore Geleneksel Müzik Aletleri!